Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bağışıklık sistemini korumanın yolları

Diyetisyen Tilbe Akın Özkaya, gribal enfeksiyonlara karşı bağışıklık sistemini güçlü tutmanın ve sağlıklı beslenmenin önemini vurguladı

Diyetisyen Tilbe Akın Özkaya,

Eskişehir’de Diyetisyen Tilbe Akın Özkaya, salgın hastalıklara karşı korunmanın en temel faktörünün güçlü bir bağışık sistemi olduğunu söyleyerek önerilerde bulundu.

Rafine şeker, paketli gıdalar ve işlenmiş ürünlerden uzak durmanın vücudun savunma mekanizmasını arttıracağını belirten Özkaya, antioksidan açısından zengin olan  sebzelerden koyu yeşil yapraklı sebzeler, kırmızı ve mor meyveler bu dönemde bağışıklığı güçlendirecek besinlerin arasında olduğunu söyledi.

 resmi

Özkaya, her öğünde protein almak gerektiğini, “yumurta, et, tavuk, balık veya baklagillerle zenginleşmiş bir menünün vücudu hastalıklara karşı daha dayanıklı hale getireceğini kaydetti.  Ayrıca, D vitamini, C vitamini ve çinko gibi vitaminler ve minerallerin, vücudun savunma kapasitesini artırarak hastalıklarla daha etkili mücadele etmesine yardımcı olduğunu söyledi.

“Tam tahıllı ekmek bağışıklık güçlendirici”

Hastalık döneminde vücudun özellikle beta glukan ihtiyacı olabileceğine dikkat çeken Özkaya, bu noktada tam tahıllı ekmek gibi besinleri tercih etmenin bağışıklık sistemini güçlendireceğini dile getirdi. Hastayken dışarıdan fastfood sipariş etmek yerine evde yemek pişirmenin vücut açısından çok daha sağlıklı olduğunu ifade eden Özkaya, “Hasta olduğunuzda sağlıklı ve besleyici yemeklerle vücudunuzu desteklemek çok önemlidir. Özellikle evde ilikli kemik suyu ekleyerek yapacağınız çorbalar bağışıklık sisteminizi güçlendirir” ifadelerini kullandı. Günlük sebze ve meyve tüketimini artırarak 5 porsiyonun altına düşmemenin önemini hatırlatan Özkaya; ıhlamur, ekinezya, papatya gibi bitkilerin, taze zencefil çayının ve sarı kuru dutun da bağışıklığı desteklediğini ve enfeksiyonlarla mücadelede etkin rol oynadığını aktardı.

“Bu dönemde en büyük silahınız sağlıklı ve dengeli beslenmek”

Son olarak soğuk havalar yüzünden egzersizlerin geri plana atılabildiğini belirten Özkaya, şunları söyledi:

“Aşırıya kaçmadan yapılacak kısa yürüyüşlerin ve esneme hareketlerinin vücut bağışıklığını güçlendirebilir. Bağışıklığınızı desteklemek için doğru beslenmeye, sağlıklı alışkanlıklara ve bitkisel desteklere yönelmek, hastalıklardan korunmanıza yardımcı olacaktır. Unutmayın, bu dönemde en büyük silahınız sağlıklı ve dengeli beslenmek.”