1952 yılında ülke tarımında kimyevi gübre kullanımı yoluyla verimliliğin artırılması amacıyla kurulan Gübre Fabrikaları Türk Anonim Şirketi ya da kısa adıyla GÜBRETAŞ’ın, yüzde 50 payla liderliğini yaptığı konsorsiyum tarafından 2008 yılında satın alınan İran’ın en büyük petrokimya tesisleri Razi Petrokimya için Cavit Çağlar harekete geçti.
Odatv’ye konuşan Cavit Çağlar, konuyla ilgili, “Şu an biten bir şey yok. Görüşmelerimiz sürüyor” dedi. Razi Kimya, 17 yıl önce Tarım Kredi Kooperatifi iştiraki GÜBRETAŞ konsorsiyumuyla 680 milyon dolara satın alındı ve şirkete yaklaşık 320 milyon dolar yatırım yapıldı.
Yıllık 200-250 milyon dolar kâr ederken 2023 yılında beş milyon dolar zarar açıklayan Razi Petrokimya’nın 400 milyon dolara satılacağı haberleri “peşkeş” iddialarını beraberinde getirdi. Ayrıca, GÜBRETAŞ’ın Razi Petrokimya’yı satın alma sürecinde yaşananlar da o dönem çok konuşuldu.
TCMB’NİN “İRAN RİYALİ” KARARI
Öte yandan, İran Riyali, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasınca (TCMB) alım satım konusu yapılan dövizler listesinden çıkartıldı. Kararın Ticaret Bakanı Ömer Bolat ile İran Yol ve Şehircilik Bakanı Ferzane Sadık’ın katılımı ile gerçekleşen Türkiye-İran Karma Ekonomik Komisyon (KEK) Toplantısı’nın hemen ardından Resmi Gazete’de yayımlanması kafaları karıştırdı. TCMB’nin bu kararı, iki ülke arasındaki ticaretin azalması, likidite ve kur dalgalanmalarını kontrol altına alma hedefi ve İran’a yönelik finansal kısıtlamalar ve risk yönetimi şeklinde yorumlandı.
Bu konuyla ilgili Cavit Çağlar, “Merkez Bankası öyle öngördü. ABD’nin, İran’a yaptırımları var. Türkiye de ABD’nin izniyle ilaç, gıda satıyor Halkbank üzerinden. Doğal gaz paraları her ay oradan ödeniyor” ifadelerini kullandı.
Cavit Çağlar, İran’la plastik ithalatı yaptığına dair iddiaları ise yalanladı.