Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kartalkaya yangınındaki ihmalleri Kaboğlu aktardı

Türkiye Yangından Korunma ve Eğitim Vakfı Başkan Vekili, makina mühendisi, yangın güvenliği uzmanı Taner Kaboğlu, Bolu Kartalkaya’da Grand Kartal Otel’de çıkan yangını değerlendirdi.

Türkiye Yangından Korunma ve
Türkiye Yangından Korunma ve Eğitim Vakfı Başkan Vekili (TÜYAK),  Taner Kaboğlu, 76 kişinin hayatını kaybettiği  Bolu Kartalkaya Grand Kartal Otel’de çıkan yangında eksikleri yapısal sorunları Hürriyet’e değerlendirdi.
Bolu Kartalkaya’daki faciada oteldeki eksiklikleri tek tek sıraladı... Yangın uzmanı ihmalleri anlattı
Kaboğlu, restoranda çıkan yangının bütün binaya yayılmadan çıktığı yerde engellenmesi gerektiğini, bunun da ancak yangına dayanıklı malzemelerle yangın durdurucu sistemlerle olabileceğini söyledi. Kaboğlu, binanın eski olmasının bu önlemleri alınamayacağı anlamına gelmediğini, daha sonradan ilave edilerek yangına dayanıklı malzemelerle önlem alınabilirdi şeklinde aktardı.

“Bizim ne yazık ki tamir tadilat konusunda yangın güvenliği mevzuatımız yok. Bunun derhal çıkarılması ve uygulanması gerekiyor.”

Kaboğlu, otelde springler, yağmurlama sistemi olsaydı, yangın başladığı an devreye gireceğini ve anında yangını söndüreceğini ve böylelikle yangının restoran dışına çıkmayacağını aktardı.

Kaboğlu, yayılmış bir yangına müdahale edilmesinin çok zor olduğunu aktardı:

“Yapısal önlemler alınmış olsa yangın en fazla bir kata hapsedilir, insanlar ateşten ve dumandan etkilenmeden binayı boşaltabilirdi. İtfaiye gelene kadar bina boşaltılmış olur, onlar da sadece yangının olduğu küçük bir alana müdahale ederek kısa sürede yangını söndürürlerdi. Oysa burada yayılmış bir yangın var, itfaiye nereden başlayacak söndürmeye, kurtarmaya kimden başlayacak. Çok zordu.”

Picture background

“Doğru malzeme kullanılan dış cephe yangından etkilenmedi”

Kabaoğlu, otelin dış cephesinde  yalıtımda doğru malzeme kullanıldığını, dış cephenin ahşap olmasına rağmen ne cephesinin ne de pencerelerinin yanmadığını aktardı.

Yangın merdiveni kullanımıyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

“Merdivenler de yangın merdiveni olarak kullanılabilir ama yangına en az 2 saat dayanıklı ve özel yangın kapıları olması şartıyla. Böylece hem içerdeki insanlar yanmadan, dumana boğulmadan tahliye olabilsinler hem de itfaiye oradan teçhizatıyla girsin, dinlenmek istediğinde oraya çıkabilsin.”

Picture background

 

“Yangın her zaman çıkar önemli olan önlemlerle ölümleri engellemek” 

“Eski binalarda itfaiye için ring yolu yok, Kartalkaya’da da yok. Oysa yangın yönetmeliğinde itfaiye erişim yolu zorunluluğu var, yoksa katiyen ruhsat verilmiyor.”

Demek ki eski binaların tümden yıkılması gerekiyor ama birileri buna yanaşmıyor, kulağının üzerine yatıyor. Yangın her zaman çıkar ama önemli olan alınacak önlemlerle ölümleri engellemek.”